ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AIKIDO

Ο ιδρυτής του Aikido
Morihei Ueshiba (O'sensei)

合   ΑΙ: αρμονία
気   ΚΙ : ζωτική, συμπαντική ενέργεια
道   DO: δρόμος, ατραπός     Και οι τρεις χαρακτήρες μαζί σημαίνουν, σε ελεύθερη μετάφραση: "Να ζεις σύμφωνα με την αρμονία του σύμπαντος". Από το όνομα καταλαβαίνουμε ότι το AIKIDO είναι μία τέχνη με βαθιά πνευματικά ιδεώδη και στόχους και όχι ένας ακόμα άλλος τρόπος αυτοάμυνας. Είναι μια πολεμική τέχνη που δημιούργησε ο Δάσκαλος Morihei Ueshiba (O’sensei) ο οποίος παρ’ όλη την τεχνική του υπεροχή, αμφισβήτησε την αξία μιας τέχνης που βασιζόταν στη νίκη έναντι των άλλων, αλλά στην πραγματική νίκη επί του ίδιου μας του εαυτού. Για τον ίδιον, το αληθινό μονοπάτι της πολεμικής τέχνης είναι μια εργασία αγάπης. Το aikido είναι η έκφραση αυτής της κατανόησης η οποία αποτελεί τη βάση του.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

     Η εκπαίδευση στο aikido είναι συνεργατική, μη ανταγωνιστική και χωρίς αγώνες. Χρησιμοποιούνται πρακτικά παραδείγματα. Ο προφορικός λόγος είναι περιορισμένος, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της παρατηρητικότητας του μαθητή. Ο σεβασμός, η πειθαρχία και η ευγένεια είναι ισχυρά εργαλεία για την εκπαίδευση στο aikido.

ΩΦΕΛΕΙΕΣ

     Η τεχνική βάση του aikido στηρίζεται σε τεχνικές ακινητοποίησης, ρίψεων και λαβών ώστε να ελεγχθεί το σώμα του επιτιθέμενου. Επιπλέον μαθαίνονται και αναπτύσσονται βασικές αρχές όπως ο έλεγχος απόστασης, του χρονισμού και της ισορροπίας. Το aikido αναπτύσσει και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση μας, την αντοχή, τη δύναμη, τα αντανακλαστικά, την ευλυγισία, την αναπνοή και τη στάση σώματος .

     Συγκεκριμένα, η εξάσκηση των τεχνικών του aikido αναπτύσσει μοναδικές δεξιότητες στο σώμα, όπως το πώς να απορροφάται και να επανακατευθύνεται η δύναμη του άλλου.

     Χρησιμοποιώντας τη συνεργατική μέθοδο εκπαίδευσης του aikido μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες, τους φόβους, τις ανασφάλειες μας αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή μας.

     Μέσω της μακροχρόνιας εκπαίδευσης αναπτύσσονται βαθύτερες αξίες όπως σεβασμός προς τον εαυτό μας και τον άλλον, ψυχοσωματική ισορροπία, εσωτερική δύναμη, καθαρότητα νου, συγκέντρωση και χαλαρότητα με διευρυμένη συνείδηση.